Poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe (studia I stopnia)

Kierunek studiów: Dietetyka I stopnia


Absolwent specjalności poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe będzie mógł podjąć się rozwiązywania szczegółowych problemów obejmujących:
  • Udzielanie porad żywieniowych, w tym również w obszarze chorób żywieniowo zależnych.
  • Kontrolowanie jakości produktów żywnościowych oraz potraw, warunków ich wytwarzania  oraz dystrybucji zgodnie z zasadami systemu HACCP.
  • Ocenę i zastosowanie różnych technologii przetwarzania żywności, w tym technologii gastronomicznych.
  • Zarządzanie personelem zakładów żywienia zbiorowego, prowadzenie działań  marketingowych i menadżerskich w tym obszarze.
  • Ocenę funkcjonowania rynku żywnościowo-żywieniowego w Polsce.

Absolwenci specjalności poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe będą mogli podjąć pracę w:
  • Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny), a także w zakresie żywienia zbiorowego.
  • Placówki pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze).
  • Zakłady żywienia zbiorowego: żłobki, przedszkola, szkoły internaty, bursy,  stołówki studenckie i pracownicze).
  • Zakłady żywienia zbiorowego otwartego: restauracje, w tym restauracje i jadłodajnie dietetyczne, hotele, domy wczasowe, ośrodki wypoczynkowe, firmy cateringowe.
  • Zakłady przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego   i medycznego).
  • Instytucje nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa  Inspekcja Sanitarna.
  • Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej  itp.
  • Placówki oświatowe.

https://wshrekrutacja.blogspot.com/p/dietetyka.html
https://wshrekrutacja.blogspot.com/p/wykaz-dokumentow.html
https://wshrekrutacja.blogspot.com/p/warunki-rekrutacji-na-studia-i-stopnia.html