Kierunek studiów: Dietetyka I stopnia
Absolwent specjalności poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe będzie mógł podjąć się rozwiązywania szczegółowych problemów obejmujących:
- Udzielanie porad żywieniowych, w tym również w obszarze chorób żywieniowo zależnych.
- Kontrolowanie jakości produktów żywnościowych oraz potraw, warunków ich wytwarzania oraz dystrybucji zgodnie z zasadami systemu HACCP.
- Ocenę i zastosowanie różnych technologii przetwarzania żywności, w tym technologii gastronomicznych.
- Zarządzanie personelem zakładów żywienia zbiorowego, prowadzenie działań marketingowych i menadżerskich w tym obszarze.
- Ocenę funkcjonowania rynku żywnościowo-żywieniowego w Polsce.
Absolwenci specjalności poradnictwo dietetyczne i żywienie zbiorowe będą mogli podjąć pracę w:
- Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny), a także w zakresie żywienia zbiorowego.
- Placówki pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze).
- Zakłady żywienia zbiorowego: żłobki, przedszkola, szkoły internaty, bursy, stołówki studenckie i pracownicze).
- Zakłady żywienia zbiorowego otwartego: restauracje, w tym restauracje i jadłodajnie dietetyczne, hotele, domy wczasowe, ośrodki wypoczynkowe, firmy cateringowe.
- Zakłady przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego).
- Instytucje nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa Inspekcja Sanitarna.
- Organizacje konsumenckie, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej itp.
- Placówki oświatowe.