Kierunek studiów: Dietetyka I stopnia
Przyswojenie specjalistycznej wiedzy, popartej również zajęciami praktycznymi przyczyni się do tego, że absolwent specjalności dietetyka kliniczna będzie mógł oprócz ogólnych zadań z zakresu dietetyki realizować zadania szczegółowe takie jak:
- Ocenianie stanu odżywienia i rozpoznawanie potrzeb żywieniowych pacjentów w zależności od ich wieku i stanu zdrowia
- Opracowywanie i przygotowanie specjalistycznych diet żywieniowych, również leczniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych.
- Prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów.
- Identyfikowanie różnego rodzaju zaburzeń w odżywianiu i kreowanie postępowania dietetycznego w celu ich eliminacji
- Proponowanie właściwej dietoterapii, w tym również farmakoterapii żywieniowej, a także ocenianie jej wpływu na efekty leczenia różnych chorób
- Prowadzenie racjonalnej dietoprofilaktyki w celu zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym.
Absolwent specjalności dietetyka kliniczna będzie mógł podjąć pracę w:
- Placówkach lecznictwa zamkniętego (oddziały szpitalne, działy żywienia w szpitalach, sanatoriach, zakładach opiekuńczo-leczniczych, kuchnie szpitalne oraz kuchnie przygotowujące posiłki dla niemowląt).
- Placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne przychodni ogólnych i specjalistycznych).
- Placówkach pomocy społecznej (domy pomocy społecznej, domy dziecka, zakłady wychowawcze).
- Zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego: żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, stołówki studenckie i pracownicze.
- Zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego (produkcja żywności wzbogaconej, suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego).
- Instytucjach nadzoru żywnościowo-żywieniowego np. Państwowa Inspekcja Sanitarna.
- Organizacjach konsumenckich, kluby sportowe, placówki odnowy biologicznej itp.
- Własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (gabinet dietetyczny).
- Placówkach oświatowych.